Nasıl Bir Dünya?

Yazarlarımız

Hangi Konularda Yazdık?

Kim Ne Yazdı?

Sayfalar

1 Şubat 2010 Pazartesi

Mükemmel Anne Mi ?

"Kargaya yavrusu kuzgun görünürmüş" Tam bu haftaki konuya uygun bir mail düştü posta kutuma dün, bu mailden alıntılar ile başlamak istiyorum.

“Mükemmel kadın” denildiğinde aklınıza ne gelir? Toplumun ve yaşamın üstüne

yapıştırdığı tüm sıfatları eksiksiz yerine getiren kadın!

Mükemmel Kadın Olmayın!

Kadın ve erkeğin gelişimi, yaşamın getirdiği sorumluluklar, dersler ve çaba ile doğru orantılıdır. Çocuğunun okul ödevlerini kendisi yapan bir anne, evladının öğrenmesini ve yeteneklerini geliştirmesini engellediğinin farkında değildir. Aynı durum ilişkilerde de geçerlidir. Eşinin işlerini üstlenen, yapması gerekenleri onun yerine yapan, beceremediklerini bir şekilde halleden mükemmel kadın, mutsuz olmaya mahkumdur.

Kusursuz ve mükemmel olmak, sadece zarar verir. Eşini, çocuğunu, kendini hatta dostlarını bile zor bir psikolojik sürece sokar. İlişkiler paylaştıkça değer kazanır ve keyif verir. Mükemmel kadın mutlu olamaz.

Başkalarının hayatını düzenlerken, kendine ait bir yaşamı unutur.

Annelik çok özel bir duygu bu yüzdendir ki Karga yavrusunu bembeyazım diye severmiş. :) Bu konuyla ilgili eğitime değinmek istiyorum ben, ne yazık ki günümüzde ebeveynler çocuklarını yarış atı gibi sınavlara hazırlıyorlar ve konuştuğunuzda “başka yolu yok “ diyerek, dur bakalım sen daha yolun başındasın’ı ekliyorlar. Çocuklar arkadaşları arasında, Anneler veliler arasında hangisi doğru, hangisi yanlışı tartamadan bu sürece giriyorlar. Aslında farkında olmadan mükemmelliyetçiliğin içinde buluyorlar kendilerini, henüz oyun yaşındaki çocuklar gözyaşı döküyor ben başaramadım diye veliler tarafından ceza alıyorlar mükemmel olamadıkları için.
El bebek gül bebek yetişen bebeklerimizle bu aşamaya gelmemeyi diliyorum.

Çocuklarımıza beklentisiz sevgiyi verebilmek, mutlu olmaları adına yol gösterebilmek, mükemmelliyetçi anne/baba psikolojisinden kurtulup mutlu anne/baba, mutlu çocuklar sevgi dolu insanlar yetiştirebilmek en doğrusu, asıl zor olan da bunu başarabilmek.




Sevgiler.

2 yorum:

k.i.s.d. dedi ki...

Mükemmel olma tutkusu acaba patolojik bir durum mu? Başka eksiklikleri kapatma tutkusu mu? Farkında olmadan...

2 Şubat 2010 10:27
Güneş Akay dedi ki...

Başka eksiklikleri kapatma tutkusu...

2 Şubat 2010 13:43