Nasıl Bir Dünya?

Yazarlarımız

Hangi Konularda Yazdık?

Kim Ne Yazdı?

Sayfalar

10 Şubat 2011 Perşembe

İnsan Ol...


1 Yönün belli olsun. Gideceğin yönü iyi tayin et ve istikrarla yürü. Sınırlarını çiz ve nefsinle vicdanının muhasebesini iyi yap. Gideceğin yolu kendin belirle, kimsenin peşine düşme.


2. Kendin ol. Kararlarını erirken başkalarının ne diyeceğine, ne düşüneceğine bakma. Adaleti ve hakkaniyeti sakın bir kenara atma. Babamın bana öğrettiği şu sözü unutma: 

Derler
Ne derler? 
Ne derlerde desinler...
Kime Ne???

Hakkını savun, hakkın büyüğü küçüğü olmaz bunu unutma. Güçsüzü görürsen yardım et, zalimi görürsen yaptığının yanlış olduğunu söyle. Haksızlık karşısında asla susma.


3. Yumuşak huylu ol. İnsanlar kırılgandır. Düşünce yapıları, hayat tarzları, siyasi ve dini görüşleri ne olursa olsun, karşındaki muhattabının önce "insan" yönüyle ilgilen. İnsan olma çerçevesinde buluşabilirseniz, emin ol anlaşabileceksiniz. Hepimiz aynı yerden geliyoruz. Düşünce farklılıklarımız, sadece bizim renklerimizdir. Ve ne kadar çok renk bir araya gelirse, gökkuşağı o denli parlak olur, unutma...


4. Hayırlı işlerde hırslı, lüzumsuz işllerde ise çekingen ol. Yapacağın herşeyin bir gün sana mutlaka geri döneceğini unutma. Hiçbir şey yok olmuyor. Bu nedenle sarf ettiğin söze, yaptığın fiile dikkat et. Duygularında her zaman güzellik olsun ki işlerine de güzellikleri yansıtabilesin. Sevmeyi hiçbir zaman unutma. Her işini severek yap, sevmeyeceğin işlere de kalkışma ki seni güçten düşürmesin.


5. Ya olduğun gibi görün, 
    Ya göründüğün gibi ol...
"Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" ol. Ne isen "o" ol. Nasılsan öyle yaşa. Dışına bakan içini görebilsin. Şeffaf ol.

1 yorum:

R. Berin Tuncel dedi ki...

mevlananın diyarından esmiş bu yazı.. kalemine sağlık.

11 Şubat 2011 11:23