Nasıl Bir Dünya?

Yazarlarımız

Hangi Konularda Yazdık?

Kim Ne Yazdı?

Sayfalar

10 Şubat 2011 Perşembe

Aslolan mutluluktur...

Çocuklarımı nasıl yetiştirmem gerektiği konusuna henüz hamile iken kafa yormuş ve şimdi hatırlamadığım bir blogda yer alan aşağıdaki yazıyı kendi bloğumda da paylaşmıştım vakti zamanında.. Şimdi de benzer şeyler düşünüyorum tabi..

Tüm bu yazdıklarım ve hatta yazamadıklarım için ortak payda ise şu dünya üzerinde her ne yaparsan yap, aslolan mutlu olmaktır.. Bunu bilir, bunu söylerim...

********

Yapabilirsem eğer, gözyaşlarını tutmamasını öğretmek isterim sana, acı çekmeden olgunlaşamayacağını... Kıskanmamayı, arkadaşının başarısından mutlu olmayı.. Kazanmaktan mutluluk duyup içine sindirmeyi, ama aynı zamanda kaybetmeyi de bilmeyi ve bunun seni daha da güçlendireceğini öğretmek isterim sana..

Her şeyin bir sonu olduğunu öğreteyim sana, sahip olduğu bütün değerlerin bir gün keyif vermeyebileceğini. Her şeyi tüketebileceğini, tüketemeyeceği tek şeyin bilgi olduğunu dolayısıyla kitaplardan keyif almasını öğretmek istiyorum sana. Ders çalışmak istemiyorsan seni çok fazla zorlayamayacağımı bilmelisin ama okumayı sevmesin yine de… Kendi çapında bir kütüphanen olmalı, kitap kokusunu sevmelisin.

Doğayı sevmelisin… Çıplak ayakla ıslak çimlerde gezmenin hazzını alabilmelisin. Hayvanlardan korkmaman gerektiğini öğreteceğim. Arıların bizi sokmasından çok, nasıl bal yaptıklarını anlatacağım.. Yağmurdan sonraki toprak kokusundan keyif almanı sağlayabilirim belki de.. Soğuk kış gecesinde ateş yakmayı öğretmek istiyorum sana, kim bilir belki büyüdüğünde bir gece sevgiline bir ateş yakar ve belki binlerce yıldızın altında birbirinize sarılırsınız sımsıkı..

Şartlar çok zor olsa da yalan söylememen gerektiğini öğrenmen lazım ayrıca. Kazandığın elli liranın, piyangodan çıkan beş yüz milyondan çok daha keyifli olduğunu öğretmen lazım. Alın terine saygıyı öğrenmen gerektiği gibi.

Aşk acısı çekmenin, hiç âşık olmamaktan daha güzel bir duygu olduğunu öğretmeliyim sana. Kendi doğruları üzerinden kimsenin seni yargılamasına izin vermemelisin ve başkalarını da kendi doğruların üzerinden yargılamamalısın... Kendi fikirlerine inanmanın güzelliklerini anlatacağım sana ve hayatı sorgulamayı... Yapabildiğimce...

Bilginin en büyük güç olduğunu öğretmek istiyorum sana. Yapabilirsen bunu en büyük fiyata satmasını, ama kalbini ve ruhunu kendine saklaman gerektiğini öğretmeliyim sana. Haklı olduğun konuda sonuna kadar diretmeli ve haklıyken dik durmalısın herkese ve her şeye inat. Günün birinde yaptıkların değil, yapmadıkların için pişmanlık duyabilirsin ancak.

Basit yaşaman gerekiyor, çay içmekten keyif almalı, yalnız kalabilmeyi de bilmelisin.. ‘İstemiyorum’, ‘hayır’ demeyi öğreteceğim sana, istediğinde ise ‘istiyorum’ , sevdiğinde ‘seni seviyorum’ diyebilmelisin çünkü.

Bir kot pantolon ve tişörtle üniversiteyi bitirmeyi öğretmek istiyorum sana. Temiz kokmasını... Sorgusuz sevmeyi... El yazısı ile notlar yazmayı... Lafı dolandırmamayı...

Sevdiklerinin hiçbir zaman çantada keklik olmadığını, dostluğa yatırım yapman gerektiğini, kıymetini bilmeyenlerden uzaklaşılması gerektiğini de öğrenmen gerek . Umarım tıpkı baban gibi müzik ve resim konusunda doğuştan yetenekli olursun, sporla barışık yaşarsın..

Dünya işleri hiçbir zaman bitmez, en yoğun zamanda bile kendine vakit ayırmalısın...

Ama en çok da kendini sevmelisin... Sen kendini sevmezsen kimse seni sevmez, sen kendine saygı duyup değer vermezsen, kimseden bekleyemezsin bunları…Hayattaki en önemli varlığın “sen” olduğunu öğreteceğim sana birtanem..

*********

Fotoğraf buradan..

5 yorum:

BALLI LOKMAM dedi ki...

Duygulandım bu ve diğer postunuzu okurken. Umarım herşey gönlünüze göre olur, istediğini gibi bir evlat yetiştirirsiniz...

10 Şubat 2011 17:14
mintinin dünyası dedi ki...

aa sevgili arkadaşım benim de yayınlanmayı bekleyen çok benzer bir yazım var.birçok cümle öylesine benzerki yazanı merak ettim şimdi.yüreğine sağlık.senin de emeğine yüreğine sağlık arkadaşım.bundan şunu çıkarıyorum ki demekki her annenin dileği temennisi aynı.yayınladığımda görürsün benzerliği.sevgilerimi sunuyorum anne yüreğine...

10 Şubat 2011 18:13
Filiz Morkoç dedi ki...

Ballı lokmam; teşekkür ederim.. İnşallah..

Mintinin Mutfağı; teşekkür ederim, yazını bekliyorum.. veeee ben de metropol insanı değilim kesinlikle..

11 Şubat 2011 09:23
R. Berin Tuncel dedi ki...

Filizcim ne güzel annesin sen...

11 Şubat 2011 11:25
Filiz Morkoç dedi ki...

Sirarcım bilmukabele, o senin ruhunun güzelliği olur ancak..

11 Şubat 2011 11:34