Nasıl Bir Dünya?

Yazarlarımız

Hangi Konularda Yazdık?

Kim Ne Yazdı?

Sayfalar

29 Haziran 2010 Salı

Kreş Amaç mı? Araç mı?

Geçen hafta yaşadığım bir olayı anlatarak başlayacağım yazıma.

Yeni tanıştığım ve görüşmeye başladığım bir arkadaşımla ilk defa dışarıya çıktık. Arabada giderken geçen konuşmamızı ve sonrasında yaşadıklarımı aktaracağım.

İlknur: Oğlun kaç yaşında, kreşe göndermeyecekmisin?

Yasemin: Temmuzda 2 dolacak. Seneye eylül ekim gibi yarım zamanlı kreş düşünüyorum.
İlknur: Aaa süper o zaman "ıcc" adlı kreşe yazdır, çünkü tamamen ingilizce eğitim veriyor ve o kreşe girebilmek için 2 sene önceden sıraya girilmesi gerekiyor. Ben kızımı yazdırdım, bize sıra geldi. Bu sene oraya gidecek. Dönüşte uğrayalım ve sizide yazdıralım.

Yasemin: Ücreti ne kadar ki?

İlknur: 750 TL (eve çok uzak birde servis parasını ekleyin)

Yasemin: Oooo bu ne ya, kolejemi gönderiyorum. Bizi aşar, ayrıca benim kreşe gönderme amacım,(sözümü keser ve devam eder)

İlknur: Ama hep yabancı öğretmen var tek kelime türkçe konuşulmuyormuş, ve bütün Antalya o kreşe girmek için sıraya giriyor.

Yasemin: Ama İlknur ben

İlknur: Aman nolcak biz dönüşte bi gidelim yazdıralı sıra çıkana kadar hayatta neler olur neler, işine gelmezse başlatmazsın canım.

Baktım ki çare yok. Dönüşte gittik.
1. Falso

Büyük bir bahçenin içinde 2 adet dublex bina. 1. bina şu meşhur sıra gelmeyen kreşmiş, 2.bina bir başka kreşmiş. Yani aynı bahçede iki farklı kreş.

2. Falso
Bahçeden içeri elimizi kolumuzu sallaya sallaya girdik. Kimse bize " hop hemşerim, nereye böyle " demedi. Sonra elimizi kolumuzu sallaya sallaya müdürün odasına gittik. Müdüre hanım ayakları çıplak ,mahalleli Ayşe teyze modunda oturuyor. İlknur tanıştırdı , sayfaları kırış kırış olmuş defterin en son satırına bizi ekledi, bilgilerimizi aldı yetmiyormuş gibi bol şans diledi.

3. Falso

İçeri girer girmez ağır bir yemek kokusu, dublex'den bozma kreş olduğu için girişte mutfak, küçücük. Gördüğüm kadar ile ne bir uyku odası ne doğru dürüst bir oyun odası vs yok. Üst katta bir müdür odası 2 tane de sınıf gördüm. Ve heryer pis.

Dışarıya çıktık.

İlknur: Ay hadi hayırlısı inşallah çıkar

Yasemin. Aman, Allah korusun sıra çıksa, hatta gel size bedava deseler de asla çocuğumu buraya yazdırmam. Bence sende gönderme dedim.
Ben evde çalışan bir anneyim. Oğlumu en az 3 yaşına kadar kendim yetiştirmek adına tam zamanlı çalışmayı bırakmış bir insanım. Kısmet olursa da 3 yaşını doldurduktan sonra sabahtan öğle uykusuna yatılacak zamana kadar evin yakınında bir kreşe vermek niyetindeyim.
Çünkü benim için kreşin amacı;
-Tek başına değil,
birlikte oyun oynamayı öğrenmes
-Çocuğumun dostluk ve arkadaşlık kurmayı öğrenmesi,
-paylaşmayı öğrenmesi,
-iletişim kurmayı öğrenmesi,
-sosyalleşmesi ,
-toplu birşeyler yapmanın keyfine varması vs...

İşte bu sebeplerden dolayı 3 yaşıdan sonra kreşe vermeyi istiyorum. Bizim hayat şartlarımıza göre bize uygun olan kreş anlayışı ve kreşin amacı bu şekilde.
Şunu da belirtmek isterim ki, kreş ailenin şartları ile doğru orantılıdır. Kreş ailenin ekonomik şartlarına, çalışıp çalışmama durumuna ve egolarına göre Amaç ya da Araç olabiliyor.
Umarım hepimiz kreş olsun olmasın mutlu, sağlıklı ve huzurlu bireyler yetiştirmeyi başarabiliriz.
Sevgiler

5 yorum:

elif ada dedi ki...

Ne kadar hoş bir yazı olmuş. Gerçekten bazı kurumlar sırf revaçta olduğu için ne kadar abartılıyor. Ben de seninle aynı şeyleri düşünüyorum kreş konusunda

29 Haziran 2010 15:05
maiDerin dedi ki...

Kreşlerin anlam ve önemi, ülke vatandaşlarının hayat anlayışları ile çok rahatsız edici derecede doğru orantılı ne yazık ki... Güzel ülkemde herkes bir şekilde köşeyi dönme peşinde; "çalışan anne sayısı yüzde bilmem kaç arttı" şeklindeki gazete haberine, "o zaman biz hemen bir kreş açalım" mantalitesiyle yaklaşan insanımızdan bu konuda üstün başarı beklemek pek doğru değil açıkçası. Amacın eğitim mi yoksa para mı olduğunu anlamak her ne kadar güç olsa da, arka arkaya gezilen 10 kreş anneye biraz tecrübe kazandırır kanaatindeyim, şahsen ben ancak 12.de karar kılabildim :) hoş bir yazıydı, sevgiler...

29 Haziran 2010 18:15
Hilal dedi ki...

Yasemin çok güzel özetlemişsin, harika bir yazıydı. malesef bzı şeylerin reklamı gerçeği yansıtmıyor ve insanlar aldanıyor..

30 Haziran 2010 13:12
ikicocukannesi dedi ki...

Yasemin,

Yasadıgım sehirde isim yapmıs bir kresi inceleme fırsatım oldu kızıma kres bakarken...

Ben boyle karmasa gormedim!

Sizin hissettiklerinizi hissettim,

İci bos bir balon gibi,

Puf!

3 Temmuz 2010 14:41
Yasemin Aktuğ dedi ki...

Sevgili elif,Hilal ve 2 çocuğun güzel annesi aynı şeyleri hissediyor ve düşünüyor olmamız ne güzel. en azından yalnız değiliz.
sevgili maiderin malesef genellikle para amaçlı kreş zihniyeti var. Kimse geleceğe güzel çocuklar yatiştirmeyi düşünmüyor sanırım.

4 Temmuz 2010 17:22