Nasıl Bir Dünya?

Yazarlarımız

Hangi Konularda Yazdık?

Kim Ne Yazdı?

Sayfalar

22 Haziran 2010 Salı

2013'te Ev Sahibi Olmak

Bu hafta ki konumuz hepimizin ortak sorunu olan para,para,para.
Lafı çok dolandırmadan konuya geçeceğim. Bizim ailemizde para'nın anlamı Gazihan doğduktan sonra değişti. Çocuğu olan her ebeveyn gibi bizde Gazihan'a güzel bir gelecek hazırlamak istiyoruz.
Gazihan doğduktan sonra şapkamızı önümüze aldık ve hayatımıza yeniden yön vermeye başladık. Önce bir hedef belirledik. Öyle ya da böyle 2013 yılına ev sahibi olmak ilk hedefimiz. Ev sahibi olabilmek için kredi çekmemiz lazım, kredi çekmemiz için bir miktar para biriktirmemiz lazım, bunun içinde acilen tasarruf yapmamız lazım dedik ve başladık tasarruf yapmaya.
İşte bizim tasarruf için uyguladığımız, başarılı olduğumuz ve olamadığımız yollar.

-Dışarıya çıktığımızda ki bu genellikle AVM'ler oluyordu. AVM'lere gitme sayısını düşürdük. Onun yerine park bahçe gibi açık alanlarda gezdik. AVM'lere gidipte eli boş çıkanınız var mı? Varsa tebrikler.

-Dışarıya kesinlikle aç karnına çıkılmaması gerektiğini farkettik. Uzmanlarda aynı şeyi söylüyor. Aç iken insan doyumsuz oluyor, hele hele market alışverişine gitmişseniz vay halinize. Almayacağınız çoğu şeyler sizinle birlikte eve giriyor.Bu durumda fatura neden bu kadar kabarık diye düşünmeye gerek yok.
-Diyelim ki AVM'ye gideceğiz kredi kartımızı evde bırakıyoruz. (bunun çok büyük faydasını gördük) AVM'de istediğimiz gibi dolaşıyoruz, mağazalara girip çıkıyoruz. Diyelim ki birşey beğendik, KK yanımızda olmadığı için alamıyoruz. Eğer ertesi gün ya da bir sonraki gün, hala daha beğendiğimiz şeyi almaya kararlıysak ki genellikle çoktan ne kadar gereksiz olduğuna karar verip almaktan vazgeçiyoruz ama hala kararlıysak gerçekten ihtiyaç olduğunu farkedip gidip alıyoruz.
-Bunlar uyguladığımız veya uygulamaya çalıştığımız yöntemlerden birkaçı.
Fakat baktık ki biryerlerde kaçak var. İstediğimiz birikimi yapamıyoruz. Ocak ayından itibaren Aktuğ ailesi olarak "ekonomimize farklı, gözle rülür bir çözüm bulmalıyız" dedik ve kendimize hemen bir 2010 ajandası edindik. Ocak ayından beri yaptığımız her harcamayı günü gününe ajanda'ya kaydettim. 1 TL'lik alışverişi bile hiç üşenmeden yazdım. Ocak 15'ten şubat 15'e kadar yapmış olduğumuz alışverişleri toplayınca dehşete düştüm. Gereksiz o kadar alışveriş yapmışız ki anlatamam.
Bir ev hanımı olarak kendimden utandım. Tabloda da gördüğünüz üzere 550 TL lik dışarıda yemek yemişiz. Nerdeyse evde hiç yemek yapmamışım. Yemek yapmadığım gibi utanmadan 130 TL'lik pazar alışverişi yapmışım. Aldıklarımı ne yaptıysam artık.

Market alışverişi neredeyse asgari ücrete yakın. O parayla insanlar ev geçindiriyor, biz sadece boğaza harcamışız.
Ekstra diye adlandırdığım kısım ise; hesapta olmayan, aniden çıkan para anlamına geliyor. Bozulan musluktan tutun da, gidilen bir düğünde takılan takıya kadar aklınıza gelebilecek her türlü harcamayı simgeliyor.
Ocak ayı bizim utanç tablomuz oldu. Eve giren para ile çıkan para arasında ki fark 1000 TL kadar olunca , 2013'te ev sahibi olmak ancak hayal olur dedik ve kendimize çeki düzen verdik.
Şimdiki hedefimiz, bundan sonra 2500 TL'yi aşmamak. 2013'te Allah nasip ederse yeni evimize bekleriz.
Söz uçar yazı kalır diye boşuna söylememiş büyüklerimiz.
İçinizden "yok artık sizde abartmışsınız" diyenleriniz olabilir. Hiç üşenmeyin ve aldıklarınızı not edin. Eve giren parayla evden çıkan para oranına bir bakın derim.
Sevgiler.

2 yorum:

anne kaleminden dedi ki...

valla takdir ettim, ne güzel düşürmüşsünüz harcamaları, bence hedefinize ulaşabileceksiniz, darısı başımıza :)

23 Haziran 2010 16:54
ikicocukannesi dedi ki...

Evet, evet;

Not almak super fikir,

Elinize saglık,

Sevgiler.

26 Haziran 2010 09:36