Nasıl Bir Dünya?

Yazarlarımız

Hangi Konularda Yazdık?

Kim Ne Yazdı?

Sayfalar

11 Ocak 2010 Pazartesi

Sertifika Programı

Annelik kadına, bebek daha ana rahmine düşer düşmez, ilahi olarak verilen bir duygudur.O andan itibaren, merhamet ve sorumluluk hissi verir bebek.
Babalar ise ancak bebeklerini kucaklarına aldıklarında "baba" olduklarını hissetmeye başlarlar.Hatta bazıları için gece kalkmalar ve kokan bezler, bir kaç ay kabusa dönüşür.Bir çoğu zarar veririm korkusuyla kucaklarına almaya çekinirler bebeklerini.Bu sebeple babaların bebeklere dair öğrenmesi gereken çok fazla şey vardır.

Benim eşimle evlenmeye karar verişim işte tam bu noktaya isabet eder.Onunla tanıştıktan kısa bir süre sonra, "bu adamdan baba olur mu?" gözüyle bakmış ve "olur" dediğim anda onunla evlenmeye karar vermiştim.Haklı da çıktığıma inanıyorum.


Zira kendisi bebeğimiz doğduğu andan itibaren gece uykularını severek terketmiş, türkülerle bebeğini uyutmuş,altını gıkı çıkmadan temizlemiştir.Psikolojik desteğini ise hamileliğimin başından beri vermiştir bana.

Eşimden açtığım konuyla gelelim "Sertifika" kısmına.

Bir baba neler bilmeli acaba?

Ders 1: "Uykuya düşkün baba, sabah işe gidemez"

Baba dediğin uykuya düşkün olmaz.Su uyur bebek uyumaz mantığından yola çıkılarak, gece her vakit kalkmaya hazır olacak beden.Annedeki hormonal denge babada oluşmadığından, önceden egzersiz yapması dahi önerilir.Anneye destek, tam destek olmalı.

Ders 2: "Bebekler yüksek sesli varlıklardır"

Ağlayan bebeklerden hoşlanmayan babalara duyurulur.Bol gürültüye hazır olun.Bebek sesinin melek sesine eşit olduğunu düşünürseniz, cennette huri beklentiniz minimuma iner,şimdiki dünyaya döner, eşinizin ve bebeğinizin en tatlı melekler olduğunu anlarsınız.Tıkaç kullanmak serbest.

Ders 3: "Kadın Psikolojisi bahane,anne bakımı şahane"

Yıllardır kadınları  anlamıyorum diyen erkek topluluğuna kötü haber.Lohusa kadın,normal kadına oranla hayatınızı cehenneme çevirmeye kat kat hazırdır.Anlamayacak,anlamaya çalışmayacak sadece "tamam karıcığım" diyeceksiniz.İyi haber 2 ay sürecek bu eğitim.

Ders 4: "Bebek baştan mis, alttan pis kokar"

Bebek kokusu cennet kokusudur derler.Ama araya başka kokuların da karıştığı olur.Yeni doğmuş bir bebek  günde 3-4 kere işleme girer.Bunun için uygulamalı videoyu seyrederek hazırlayın kendinizi.


komik - anne ile baba arasındaki fark


izlesene.com

Ders 5: "Isı ölçümü"

Isı ölçümü biberonu bileğe dökmekle başlar ama bitmez.Uygun ısıyı algıladığını düşünüp ısı ile ilgili işlemlerin burada son bulacağını düşünen baba, ateş ölçeri bebeğin kol altında sabit tutmanın ne kadar zor olduğunu 9.aydan sonra algılar.Aynı hızda, yüksek ateşi gören babanın arabayı kapı önünde hazırlama hızına sahip olması beklenir.

Ders 6: "Maymun öğretisi"

Bir baba, bebeğini güldürme amaçlı, bazı "şebekimsi" hareketlere girerek özünü ortaya koyacak,maymundan gelmesek de maymunuz işte diyerek etrafındakileri hayrete düşürecektir.Karizmasına güvenen babalar, bu hareketleri bebeğinizle yalnızken yapmayı öğrenin.

Ders 7: "Sosyalleşme"

Sosyalleşmenin kahvede maç izlemek,halı sahada topun etrafında saçma sapan dönmek ve arkadaşlarla buluşup geyik yapmak olduğunu düşünen babalar; sıkı durun oyun parkları sizi bekliyor.Bir sürü çocuk ve salıncaklar, ne kadar hoş bir sosyalleşme aracı.Bankta elinde örgüsüyle torununu izleyen nine ne tatlı değil mi?

Ders 8: "Çocukla çocuk olmak"

İlk yıllarda çocuğuyla çocuk olmanın tadını çıkaran babanın, çocuk üzerinde otoriter yapıya sahip olduğunu unutmaması gerekir.Annelerin kurduğu düzenin bekçiliğini babalar yapar.Ses tonunuzu iyi kullanmayı öğrenin.

Ders 9: "Bilgili Olmak"

Annelerde de bulunması gereken bir özellik olmasının yanı sıra babalarda daha bir önem kazanmaktadır.Çocuğunuz sorular sormaya başladığı andan itibaren, dünyanın sırrına erişmek gibi bir niyete girecek ve sizin veremediğiniz her cevapta hayal kırıklığına uğrayacaktır.Okuma seviyenizi gazete ve dergide bırakmayın.

Ders 10: "Çılgınlıktan uzak bir yaşam"

Gençliğinizde yağtığınız, atlamalı, zıplamalı bol hareketli aktivitelerinizi çocuğunuzla denemeye kalkmamanızı hatırlatırız.Bir av partisine ya da tırmanmaya götürdüğünüz bebeğiniz; yaptıklarınızı yanlış anlayarak farklı yorumlayabilir.Sonra kedilerin kuyruğuna teneke bağlayan, balkon demirlerine tırmanan çocukların neden var olduğunu anlarsınız.Unutmayın "imam ...sa, cemaat ....r"  diye bir söz vardır.Ayrıca çocuklarınızı seviyorum derken heyecan dolu hareketlere de girişmeyin.Konu ile ilgili fotoğraf aşağıdadır.



Bu dersleri alan bir babanın babalık sertifikası almayı hak kazandığını sevinçle bildidirim.Bunların yanında eve ekmek getirmek, anne ve çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılamak ve sevgisini maksimum düzeyde göstermeye çalışmak gibi  "ana" görevleri unutmamak gerekir.

Espriyle yazdığım bu yazımdan çıkartılacak dersler mutlaka vardır.Baba olmak da anne olmak kadar zor ama imkansız değildir.
Tüm babalara sevgilerle...

---Birben---

4 yorum:

nhn dedi ki...

çok güzel olmuş ellerinize sağlık :)))

11 Ocak 2010 13:41
YENİ BİR HİKAYE BAŞLANGICI dedi ki...

süper bir yazı mükemmel kalemine sağlık

11 Ocak 2010 13:46
SERRA dedi ki...

aynen öyle sevgili birben
baba olmak da anne olmak kadar zor ama imkansız değildir, tebessümle okudum yazını...

12 Ocak 2010 14:48
Birben dedi ki...

Nihan,Hülya,Serra teşekkürler.Biraz gülümsetebildiysem ne ala...

12 Ocak 2010 16:30