Nasıl Bir Dünya?

Yazarlarımız

Hangi Konularda Yazdık?

Kim Ne Yazdı?

Sayfalar

18 Haziran 2010 Cuma

BİZDE BU SİSTEMDEN NASİBİMİZİ ALACAĞIZ ELBET


Sınavsız bir hayat olabilir mi?
Daha anne karnına düştüğünde başlıyor hayat sınavı.Kaç aylık ,kaç cm,kaç kg, doğum ne zaman, normal mi, sezeryan mı, derken konu komşuya ,eşe dosta karşı bir sınav da oluyoruz.
Derken büyüyor ve başlıyor yarış derhal .Öncelikle çevresine karşı bir sınavı var onun akıllı ,uslu ,olgun olacak çocuk gibi davranacak .Ağlamadan ,koşmadan,oynayıp zıplamadan oturacak yanı başında ki ilk sınavı geçsin .
Evet bu oldu şimdi sırada ne var en iyi şarkıları söylemiş ,en güzel şiirleri ezberlemeli "bak amcası, teyzesi "ile başlayan cümlelerin sonu bravo ne akıllı ile son bulmali ki bu sınavlar geçilsin.
Eğitim hayatı başladığında ise nefes almamalı hep çalışmalı ,çalışmalı,çalışmalı geçmeli herkesi ,karnesi baştan sona "pekiyi" olmalı.Çevresindeki tüm arkadaşlarını en yakın rakipleri görmeli .Onlardan önde olmalı ,onlardan iyi not almalı .
Bizde başarını tek göstergesi ne de olsa alınan "100" değil mi?
Sadece okula gitmesi yetmez elbette ,mutlaka en seçkin, en iyi dersanelere gitmeli bu çocuk, ek derslerde almalı elbette isterse arada kendi içinde bir şeyler yapar .
Neyin göstergesi, neyin başarısı yada neyin başarısızlığı bu?Nasıl bi keşmekeşe sürükleniyoruz hepimiz daha doğduğunda başlıyor tüm endişe ve kaygılar bu yürekte .
Eğitim sistemimiz nereye gidiyor, her yıl değişen sınav sistemlerinin hangisi bize rastlar ki acaba?Endişeler, korkular, kaygılar.Yılların emeği hep 3 saatlik sınavlarda belirleniyor elbette doğruluğu sonsuz tartışmalara açık.
Ama durum onu gösteriyor ki, bu sistem bizleri de çocuklarımız ile bir yarış atı yapacaktır.
Önemli olan dersi derste öğrenmek ve kendi kapsiteni, sınırlarını yapıp yapamayacaklarını bilmek bence.Olmayacağını bilip illa bizim istediğimiz olsun diye yormamak onları.
Ülkemizdeki sınav koşturmasından elbette nasibimizi alacağız, ama benim anne olarak yapacağım şey her ne olursa olsun onun yanında olduğumdur, sınavlar, yapılan ezberler değil benim için, kendi istek ve arzularına emellerine kavuşup mutlu olması.

0 yorum: