Nasıl Bir Dünya?

Yazarlarımız

Hangi Konularda Yazdık?

Kim Ne Yazdı?

Sayfalar

12 Aralık 2010 Pazar

Şimdiki Çocuklar Daha Şanslı

Evet ben de sabahın köründe bir an önce önlüğümü giyip , artık sönmeye yüz tutmuş sobanın üzerine abanıp da Bayan Karabiber'i seyrettiğim anları çok özlüyorum, cumartesi günleri Cumartesiden Cumartesiye adlı çocuk programında çizgi film gösteriyorlar diye sabah içim kıpır kıpır uyandığımı da iyi bilirim. Hele Düğme Burun'u kaçırmamak için eve koşarken heyacan ve panikten yanlış yollara sapıp kayboluşum...

Şirinler,Ninja Kaplumbağalar,He-Man,...

Tom ve Jerry 'de Tom her seferinde bi şekilde patlar,uçurumdan düşer,tüyleri yanar,tuzla buz olur halde yerlere dökülürken ağlayarak anneme "Anne bu geçen seyrettiğimde ölmüştü hala neden sapasağlam?"diye soruşum ve annemin bana çizgi film olduğunu anlatma çabaları da hala gülerek andığımız bir anıdır.

Bize sunulan 3-5 çizgi film vardı ve biz bunları seyrederdik.Biz derken her kesimden ,entellektüelinden kara cahiline,zengininden fakirine bu filmleri seyretmeyen yoktur teknoloji öncesi çağlarda doğanlarımızdan. Seçme şansı olmaksızın,"Acaba bu Tom ve Jerry bu yaşta çocuğa uygun mudur?" a bakılmaksızın seyrederdik.1 yaşında 3 yaşında farketmez , çocuk çizgi film sever , aç seyretsin . Dedem eve video oynatıcı aldığında anneannemin gayet safiyane duygularla söylediği ilk şey"Bey çocuklara miki film alalım da seyretsinler"demesi ki burada kadıncağız miki filmin miki mouse olduğunu sanıyor tabi ki ,ben oğlum için yuva ararken ve onca yuva dolaşıp aradığımı bir türlü bulamazken,"Valla bize dayıyorlardı çizgi filmi , sabahtan akşama kadar.Noldu?" demesinden yola çıkarak söyledim bunları.

Oysa şimdi öyle mi sayısını bilmediğim çizgi film kanalı var kanal diyorum çizgi film değil. Aslında çok şanslı çocuklarımız.Hangisini seyredeceklerini biz seçeceğiz içlerinden. Kendi süzgecimizden geçireceğiz,bilgi süzgecinden geçireceğiz,zararlı olanı , çocuğumuzun mizacına uymayanı eleyeceğiz. İstemezsek belli bir yaşa kadar hiç tanıştırmayacağız onu çizgi filmlerle. Aslında onlar bizden daha şanslı,önlerinde daha çok alternatif var , biri olmazsa bir diğeri iyidir mutlaka.

Ama işte biz seçeceğiz derken oradaki biz her kesimi kapsamıyor ne yazık ki...

0 yorum: