Nasıl Bir Dünya?

Yazarlarımız

Hangi Konularda Yazdık?

Kim Ne Yazdı?

Sayfalar

23 Haziran 2010 Çarşamba

Hesaplıca...

Anne olmadan önce iyi bir işim ve hatırı sayılır bir maaşım vardı.Kendime daha çok zaman ayırabileceğim kadar harcama yapabiliyordum .Küçücük bir bebek maddi manevi ne çok şey değiştirebiliyormuş hayatta.Öncelikle işimden ayrıldım,ilk iki yıl kendim bakmaya karar verdim.İki yıl boyunca emziriyor olmamın da bunda çok etkisi oldu.Bir maaşın uçup gitmesi,yeni gelen küçük bireyin bitmek bilmez ihtiyaçlarıyla birleşince bir kaos yaşamadık desem yalan söylerim.Ne mi yaptım?

-Hiç bir zaman marka takıntılı olmadım zaten.Evet Gap'a girince gözüm dönmüyor değil.Hepsini kucaklayıp gitme isteği en derinden hissettiriyor kendini:)Ama sadece özel günleri için ya da çok beğendiğim bir parçayı indirimlerinden edindim.Onun dışında neyi nerden beğendiysem(semt pazarları dahil)aldım giydirdim.Ve kızımın giyimiyle ilgili hep iltifat aldım:)

-Oyuncaklarla çok fazla ilgilenmediğini farkettim.Sadece ilk gün biraz bakıp bir daha yüzüne bakmadığı bir çok oyuncak var.Ben de sadece işlevli ve onun seçtiği oyuncaklara para verdim.Alışveriş merkezlerinden değil,kırtasiyelerden almaya yöneldim.Evde ilgisini çekebilecek ,oyun yaratabileceğimiz öyle çok şey var ki.Plastik kaplar,defter,kalem,mutfak eşyaları,kova,su,renkli pipetler vs...

-Şu çok meşhur oyun merkezlerinin haftada bir gün olmasına rağmen dudak uçuklatan fiyatlarını görünce ,kendim blog arkadaşlarımdan oluşan bir oyun grubu kurduk.Evlerde,parklarda buluştuk.Hiç para çıkmadı cebimizden ve üstelik çok şey kazandık.

-Irmağın çok uzun bir süre süt emmesinden ve altıncı aydan sonra başlanan ek gıdalardan dolayı mama hiç almadık.Mama parası diye düşünmemiz,ayırmamız gereken bi bütçe olmadı.

-Kredi kartının bana ve sanırım herkese bir rahatlık verdiği kesin.Sanki para vermiyorumun yarattığı rahatlık nelere sebep oluyor ödeme günü geldiğinde.Bu yüzden Irmak doğalı beri kredi kartı kullanmadım ben.Varsa aldım,yoksa almadım.

-Her gün işe gidiyorsanız başka başka giyinmek,saçınıza,tırnağınıza özenmek durumundasınız.Ama küçük bir çocukla evdeyseniz iş pek de öyle olmuyor.Hem bunu yapmaya vaktiniz olmuyor,hem de kısılacak bütçelerin başında yer alıyor.İhtiyaç değil çünkü.Ben de öyle yaptım.Aralıklı manikür yaptırdım,ama onbeş de bir değil.Elzem olanları hallettim.Kuaför masrafım böylece en aza indirgendi.Alışveriş daha az yapıldı.Daha az kıyafetle de idare edilebileceği öğrenildi.

-Beslenmememizden hiç kısmadık tabii.Özellikle evde çocuk olunca her şeyden biraz bulunması gerekiyor.Pazardan aldım her şeyi.Hem uygun,hem taze.Mutlaka ev yemeği yesin hazırlardan uzak duralım diye nereye gideceksek önce evde yedik.Dolayısıyla dışarda yemek yeme masrafı olmadı.Özel günler,canımızın istedikleri hariç elbet.

-Sağlığa harcanan paraya en çok acıyanlardanım.Hiç kısıtlamadık ve tabiki insanlar için sağlıktan daha kıymetli bir şey yok.Ama acıyorum;çünkü bu toplumda yaşayan herkesin aynı sağlık hizmetinden yararlanabilip aynı haklara sahip olması gerektiğini düşünüyorum.Maddi koşullar gözetilmeksizin.

Bilmem ki işe yaradı mı söylediklerim?Bunlar benim çıkışsız kalmamak için aldığım önlemler.Hepimizin var sıkıntıları.Çocuklu hayat diye boşuna dememişler.Merak ediyorum.Hem yazıyorum hem  bir sonraki yazıyı okumak için sabırsızlanıyorum.

3 yorum:

ikicocukannesi dedi ki...

Once kocaman bir ahhhh,

Ah anacım ah. İnsan nasıl acımaz! Oyle dilim yandı ki su saglık konusunda...

Daha bu kıs bası, kızımın tekrarlayan usye'si yuzunden hastanede yattık. 2870 Tl odedik. Hey Allahım. 2870 Tl...Uzerimizde nakit yoktu, kredi kartından cektik, sonra cabala dur.

O kadar fazla ki saglık harcamalarımız. Dr'ların visit ucreti burada 185 ile 200 Tl arası degisiyor. Toplamda 12(yazıyla on iki) dr degistirdik. Her birinin istedigi tetkikleri de koy ustune. Mesela bir tit, bir kultur, bir kan ortalama 35-40 Tl. Bunu her hastalandıklarında oduyoruz. Tamam ucu acık davranıyoruz ama goz gore gore somuruldugumuzu dusunuyorum.

Bu konuda hassas oldugum icin cok fazla mantık cercevesinde de yaklasamıyorum. Karsımdaki dr bunu farkettiginde eger ahlaklı degilse beni cok rahat somurebiliyor,,

Bu konuda calısmam gerek...

Diger yazdıklarınıza da yuzde yuz katıldıgım gibi, saglık ve acıma kelimesini yan yana gorunce bir dokun bin ah isit durumu oldu:))Affola:)

Sevgiler...

26 Haziran 2010 09:52
burcu dedi ki...

çok haklısın.ve çok net:sağlık ücretsiz olmalı,diğer bir çok insani başlık gibi...

26 Haziran 2010 15:33
barya dedi ki...

Haklısınız sağlık kesinlikle ücretsiz olmalı, ama bunun yanında özel sağlık sigortalarından da faydalanabilirsiniz. Bir seferde ödediğiniz bu meblağın çok daha altında bir tutara sigorta yaptırabiliyorsunuz. çünkü çocuklar bizden farklı sık sık doktor kapılarını aşındırıyorlar :) Sağlıcakla...

9 Temmuz 2010 13:23