Nasıl Bir Dünya?

Yazarlarımız

Hangi Konularda Yazdık?

Kim Ne Yazdı?

Sayfalar

14 Mayıs 2010 Cuma

En değerli tasarımım


Doğmadan birkaç ay önce tasarlamıştım Alpi' nin odasını.  Eğer benim akıl edemediğim, tasarım harikası diyebileceğim bir ürün bulamadıysam piyasada, kolları sıvayıp, alırım kağıdı kalemi elime. Eğer "Nasıl düşünememişim ben bunu? Akıllıca düşünülmüş" diyebileceğim bir ürün varsa karşımda, hiç uğraşmadan alırım. Hak ediyordur benim gözümde. Bebek odası tasarlamaya 1998 yılında başladım. Piyasadaki modellerden beğendiğim olmadı. Alpi' yi karnımdayken "miniş" diye severdik. Odanın adı da "miniş bebek odası". Yaptırdığımız firma da bayılınca piyasaya sürülüverdi. Krizden önce günde 40 gibi mükemmel bir satışı vardı:))
 
 Sol üstteki takım.
 
"Kendi bebeğim için" düşüncesi beni çok ama çok heyecanlandırmıştı. Aylarca çizdim, sildim. Hiçbir zaman tek bir çocuk için hayal etmedim. Bu yüzden fonksiyonel, kullanışlı, tek seferde bütün ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir oda olmalıydı. Kardeşi olmasa, arkadaşı gelip kalabilmeliydi. Bebeğimle birlikte büyüyebilmeliydi odası.Şu an kullandığım bilgisayarda program yüklü olmadığı için basit üç çizim hazırladım.
 
4 renk kullandım; odak noktası beyaz oldu. Neden bilmem "Kurbağa" çıkış noktamdı. Aksesuarlar o yüzden kurbağalı. Yatak, en çok uğraştıran parçasıydı. Odanın neresine koyarsam koyayım; kapıdan baktığımda bebeğimi görebilmem için ön ve arka bölmelerde pleksi glass malzeme kullandım. Fotoğrafta belli olmuyor, üst çerçeveye yakın bölümlerde kumaş koruyucuları bağlayabilmem için delikler var.
Yatağının şimdiki durumu. Yatak örtüsünün altındaki mavi bölme de ana yatak gibi tekerlekli. Olası bir kardeş/arkadaş durumunda mavi bölme çekilecek ve ikinci yatak ortaya çıkacak.
Ayak ucundaki iki katlı komidinler, ayrılabiliyorlar. Bir tanesi Alpi' nin nevresimleri, diğeri de oyuncaklarıyla dolu. 
 
Giysi dolabı da takımın diğer parçaları gibi standart ölçülerde değil. Kapak çerçeve içleri yine pleksi. Alt bölümdeki askılar, boyu sorunu yaşanmasın diye düşünüldü. Üst askı, diğer mevsimin giysileri için. Sol üst bölüm, depolama alanı. 

Giysi dolabında tekerlek kullanmayı tercih etmedik. Bununla birlikte ilerisi için monte edilebilir. 
Şifonyer, yine tekerlekli. Body, çorap, havlu icin ilk üç göz, Alpi' nin kategorize ettiği ufak parçalı oyuncaklar için de son üç göz kullanılıyor. Üst soldaki su yolu  çıkışlı parça, kitaplık, Dik olarak da kullananilabiliyor. Taşınırken, kırmışlar & sanki anlamayacağızkendileri yapıştırmışlar. Onarılması gerekiyor. Sol üstteki, şimdilerde fotoğraf çerçevelerinin durduğu raf ise-yatağın üstüne monta ettik-, bez kullandığı dönemlerde alt açma ünitesi olarak değerlendirdiğimiz ayak ucu komodinlerinin üzerine monte edilmişti. Yağ, bez, krem ve havlu, üzerinden çıkan giysileri asmaya yarıyordu. 
Kulp, ciddi bir sorun olmuştu. Benim istediklerim, renklendirilmiş deri, kayış gibi. Yazlık çanta saplarına benziyor. Bulamadılar, İstanbul' daki ürtici firmaya ulaşamadık. Neticede çok keskin hatlara&köşelere sahip eflatun tonlarında akrilik kulplardan takmışlar. Alpi emeklemeye başlar başlamaz söktüm, bir daha da takmadım. Hımm, bakıyorum da, çekmece kilitlerinin sökülmesi, alt çekmece kapağının takılması ve acilen kulp bulunması lazım:)) Şu anda kukla sahnemiz dolapta, yerine akvaryumunu koyduk.
Evimizin herşeyi İkea' dan anneannesinin hediye ettiği gezegen lamba, en sevdiğimiz aksesuar. Fazla akseuar da yok zaten odasında. Montessori ilhamlı bir oda:)) Oyuncaklarının çoğu kapalı kapakların ardında, materyaller ön planda.

Kitaplığını yatağının arkasına koyduk ve böylece minik bir okuma alanı oluştu. Alt sağdaki kamp sandalyesine kurulur, kitabını eline alır ve bacak bacak üstüne atar. Değmeyin keyfimize!






10 yorum:

Adsız dedi ki...

tam anlamiyla bir ilham kaynagi oldu benim icin! elinize saglik, gercekten cok guzel olmus.

14 Mayıs 2010 11:43
Deniz dedi ki...

süper bir post.
Ve bir sorum olacak, yatak şu an parmaklıksız mı? Alpi kaç yaşındaydı?
Parmaklıkları ne zaman çıkartmak lazım.
Ve ben bir ikea manyağı olarak bu lambayı nasıl görmemişim

14 Mayıs 2010 12:22
ElfAna dedi ki...

Adsiz,
Cok sevindim, tesekkur ediyorum.

Deniz,
Tesekkur ederim. Yatak su an 4. fotograftaki haliyle kullaniliyor. Demonte olarak tasarladigim icin her parca cikabiliyor ve yeni eklemeler gerekirse yapilabilir. Alpi onumuzdeki ay 4e girecek. 3 yasina basmadan birkac ay once cikarttik parmakligi. Lamba: Ikea Blimp Kids Space Planet Shape.

14 Mayıs 2010 12:42
Feride dedi ki...

alpinin odası tam bir erkek çocuk odası çok iyi düşünmüşsün cnm .. yerdeki halı mesela eminim arabalarını onda sürüyodur .. lamba kitaplık ve detaylar çok iyi.. sağlıcakla büyüsün içinde .. yatağının altındaki yatağa da kardeşi yatar umarım :))

14 Mayıs 2010 16:03
Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

harika.. tuna'nın ağzını suyu aktı. gelip odanın altını üstüne getirecekmiş

14 Mayıs 2010 19:30
ElfAna dedi ki...

MerveMirac, agzindan bal damlamis senin:) Tesekkurler.

Hulya, O' nun agzinin suyu her daim akiyo:)) Gelsin minik ton baligi, beraber altini ustune getirirler. Isimiz mi var? :))

15 Mayıs 2010 00:14
Gamze dedi ki...

süper çok beğendim gerçekten, tasarımda çok güzel, materyallerde:)

15 Mayıs 2010 01:03
ElfAna dedi ki...

Ege'nin Annesi, tesekkurler canim:)

15 Mayıs 2010 10:47
ikicocukannesi dedi ki...

Süper fikirler edindim,
Dur bakalım:)

Sevgiler efendim,
Muhabbetle...

18 Mayıs 2010 10:50
Adsız dedi ki...

cok cok guzel.
nerde satiliyor? :)
takimin disindaki ayrintilar ayri guzel, aynisindan ayni sekilde biz de istiyoruz ama o olmaz sanirim, sadece takimin satildigi yeri soylesen? :)

28 Haziran 2010 16:59