Nasıl Bir Dünya?

Yazarlarımız

Hangi Konularda Yazdık?

Kim Ne Yazdı?

Sayfalar

12 Nisan 2010 Pazartesi

Olta Oyunu ve Alfabe Yap-bozu

Hafta sonu tüm ailenin iştirak edeceği türden oyunlar oynuyoruz. Saklambaç, kovalamaca, gıdıklamaca bunların bazılarından.
En sevdiklerimizden birisi de 1 yaşındaki oğlumuzun da artık aktif olarak katıldığı 'olta oyunu'
Akvaryuma benzer karton kutunun içinde uçlarına metal halka takılı çeşitli boyda ve renklerde karton balıklar bulunuyor. Bu balıkların (ayrıca bir define sandığı, bir dilek şişesi, bir çizme, deniz yıldızı ve ahtapot da var) hepsinin puanları var. Mıknatıslı oltayı sırası gelen oyuncu kutunun içine sarkıtıyor ve yakaladığına göre puan kazanıyor. En çok puanı toplayan kazanıyor tabii.

Biz bu oyunu genellikle puansız oynuyoruz. Oltasına balık takılan 'ooooo-oo' şeklinde tezahürat ve alkış alıyor.
İnce motorik ve sosyal oyun becerisinin gelişmesine yardımcı olan çok eğlenceli bir aktivite bu. Bir yaşındaki oğlumuz bu sayede sıra beklemesini dahi öğrendi.
Almanya'da 'Angelspiel' adıyla satılan bu oyun Türkiye'de var mıdır bilemiyorum ama bunu evde yapmak pek de zor olmasa gerek. İhtiyacınız olan tek şey Internetten indirebileceğiniz balık resimleri, uçlarına takacağınız minik tel halkalar, Bir de bir sopa ve ipin ucuna bağlanacak küçük bir parça mıknatıs.
Tabii 3 yaş altı çocuklar da son derece dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle mıknatıs yutmanın çok tehlikeli olduğunu okumuştum bir yerlerde.

Son zamanlarda severek oynadığımız bir başka oyun da 'Alfabe' oyunu.
Erenköy pazarından aldığım bu yap-boz'la epeyice bir oyalanıyor üç yaşındaki kızım. Her harfi yerine koymadan önce bu harfle başlayan bir isim ya da nesne adı söylüyoruz.

Böylece eğlenceli bir şekilde alfabeyi öğreniyor. İsminin 'S' ile başladığını, en iyi arkadaşının, kardeşinin isminin baş harfini bulmasını vs. bu şekilde öğrendi.
Yap-boz'u tamamladıktan sonra 'alfabe' şarkısını söylüyoruz. Bu kısmına oğlum da katılıyor alkışla.

http://elaselin.blogspot.com/

0 yorum: